slidewandeling1.png

Kosher-stijl

Afdrukken
Kosjer/kosher
Kasjroet (Hebreeuws: כשרות betekent "competentie") is het geheel van spijswetten dat in het jodendom bepaalt of voedsel wel of niet door joden gegeten mag worden. Voedsel dat aan deze spijswetten voldoet, beschouwt men als rein en wordt in het Nederlands traditioneel kosjer of koosjer genoemd. (bron: wikipedia.nl)

Kosjer (hebreeuws: kasjeer; letterlijk: geschikt) betekent dat het voedsel afkomstig is van planten of geoorloofde dieren en op een bepaalde manier is bereid volgens de regels van de Joodse religie. (bron: www.nik.nl)

Op onze site zullen wij enige verhalen zetten hoe wij als Christenen omgaan met kosher-style eten. Er zullen vast meer christenen zijn die hebben nagedacht over waarom wij niet volgens de Bijbelse principes eten. Het is een mooie manier om tastbaarder om te gaan met je geloof. Het geeft je een extra mogelijkheid om je geloof toe te passen op een praktische manier in je dagelijkse leven en verdiept daardoor je geloofservaring.

Mijn ervaring is  dat het gelijk een aanknopingspunt geeft om je geloof uit te dragen aan anderen op een ontspannen niet confronterende manier.

Kosher-style?
Door het Kosher-style te noemen in plaats van Kosher willen wij aangeven dat we (nog?) niet in alles de Joodse kasjroet-wetten volgen. We gebruiken de Bijbelse wetten als leidraad en kijken daarnaast naar de Joodse interpretatie zoals het terugkomt in de Kasjroet.
En we proberen te ontdekken, begrijpen waarom de uitleg is zoals die is. In sommige gevallen is weinig tot geen ruimte tot interpretatie: het is zoals het er staat.

Kosher-style is niet een dieet. Het is een manier van leven. Deze site legt de nadruk vooral op de voedsel kant, maar er komt nog veel meer bij kijken. Kosher-style is niet een manier van koken. Je kan kosher chinees eten, Kosher frans eten. Het gaat erom dat je de voedsel wetten in acht neemt.

De basis kun je vinden in de bijbel in Leviticus 11, Deutoronomium 14 en Handelingen 15.

Friday the 31st. copyright @2012 www.BethAhabah.nl