slidesaarloos1.png

De Saarlooswolfhond

Afdrukken

Wij zijn helemaal gek van de saarlooswolfhond.
 

Wat is een saarlooswolfhond?

De Saarlooswolfhond is een krachtige, harmonisch gebouwde hond die in uiterlijk, lichaamsbouw en gangwerk doet denken aan een wolf. Ook het karakter is des wolfs: een oplettende, voorzichtige hond, zeer aanhankelijk tegenover zijn roedel, gereserveerd tegenover vreemden en in onbekende omstandigheden.

Herkomst
De Saarlooswolfhond is vernoemd naar zijn ‘schepper’ Leendert Saarloos (1884-1969). Leendert Saarloos wilde zijn favoriete rashond, de Duitse Herder, verbeteren met als doel een ideale huishond en werkhond te fokken. Daarom besloot hij de Duitse Herder te kruisen met een wolf. Een merkwaardige gedachtegang, omdat voorbeeldexperimenten op niets waren uitgelopen: de resultaten van deze kruisingen waren juist schuw en voldeden niet aan het doel dat Leendert Saarloos nastreefde. Na een aantal jaren experimenteren kwam Leendert Saarloos daar zelf ook achter. Hij kwam op de gedachte dat de honden door hun natuurlijke voorzichtigheid wel eens geschikt konden zijn als blindengeleidehond. Na het oprichten van een geleidehondenschool, werden de Saarlooswolfhonden op beperkte schaal ingezet als blindengeleidehond. Tegenwoordig zien we de Saarlooswolfhond niet meer in deze functie. We kunnen het ras dan ook niet meer classificeren als werkhond. De Saarlooswolfhond is een echte gezins- of gezelschapshond met een betrouwbaar en aanhankelijk karakter. Het doel van Leendert Saarloos om een bijzondere werkhond te fokken is niet behaald. Wel is hij in staat geweest om te komen tot een hondenras dat dicht bij de natuur staat en veel natuurlijke eigenschappen nog in zich draagt die bij andere rassen reeds lang verdwenen zijn.

Erkenning
Leendert Saarloos wilde graag dat zijn ‘ras’ erkend werd. In 1942 probeerde hij de ‘Europese wolfhond’, zoals hij zijn ‘ras’ genoemd had, erkend te krijgen door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied. Dit lukte niet. Pas in 1975, toen Leendert Saarloos al overleden was, kreeg zijn ras de langverwachte erkenning. Het ras werd Saarlooswolfhond genoemd. In 1977 volgde de officiële erkenning door de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Karakter
Niet alleen het uiterlijk van de Saarlooswolfhond lijkt op een wolf, ook het innerlijk. De Saarlooswolfhond is een oplettende, voorzichtige hond, zeer aanhankelijk tegenover zijn roedel, gereserveerd tegenover vreemden en in onbekende omstandigheden. De natuurlijke vluchtdrift zal bij de Saarlooswolfhond de aanvalsdrift overheersen. Daarom is deze hond ongeschikt als waak- en verdedigingshond. De Saarlooswolfhond is geen hond voor iedereen! Zijn sterke wil, die een consequent optreden vereist, vergt veel geduld en vooral liefde om hem goed gedrag en gehoorzaamheid bij te brengen. Nooit zal hij slaafs gehoorzamen. Hij maakt zelf zijn afwegingen. Door zijn onafhankelijke aard, die neigt naar het eigenzinnige, is hij over het algemeen géén hond die hoog scoort bij gehoorzaamheidstrainingen. De Saarlooswolfhond is het liefst bij zijn roedel, zijn gezin. Naar kinderen toe is de Saarlooswolfhond een betrouwbare kameraad, die als géén ander hun stemmingen zal aanvoelen en er daarop inspeelt. Door zijn opvallende persoonlijkheid wordt deze hond méér dan zomaar de hond van het gezin: hij wordt een echt gezinslid.

Uiterlijk
De Saarlooswolfhond is een krachtig, harmonieus gebouwde hond. Zijn uiterlijk, lichaamsbouw, gangwerk en beharing doen denken aan die van een wolf. De Saarlooswolfhond komt het meest voor in de kleuren wolfsgrauw en bosbruin. Heel sporadisch komt de kleur crème-wit en wit voor. De schofthoogte varieert bij reuen van 65 tot 75 centimeter en bij teven van 60 tot 70 centimeter.

De Saarlooswolfhond: een hond voor u?
Het best op zijn plaats is de Saarlooswolfhond bij mensen die voldoende tijd voor hem hebben. De Saarlooswolfhond verwacht als typisch roedeldier veel aandacht. Door de sterk aanwezige roedelbinding wil de Saarlooswolfhond steeds bij zijn mensen zijn. Het spreekt dan ook voor zich dat deze hond totaal ongeschikt is als kennelhond. De Saarlooswolfhond is een hond voor iemand die kan en wil genieten van zijn bij de natuur staande eigenschappen. Wanneer u deze terughoudendheid, zijn trotse en sociale persoonlijkheid weet te respecteren en te aanvaarden, zal de Saarlooswolfhond u ruimschoots belonen met een uitzonderlijke relatie. Het samenleven met een Saarlooswolfhond is een geweldige en bijzondere ervaring.

bron: www.facebook.com/nvswh

Friday the 31st. copyright @2012 www.BethAhabah.nl